ZERO WASTE

Deze spray gebruik ik overal in huis; om de ramen mee te kuisen, om de keukentafel en kasten weer te doen stralen, om de spoeltafels en douche proper te maken, ... noem het maar op! Deze eenvoudige en non-toxische spray is in een vingerknip gemaakt, uiterst goedkoop en zo effectief. 

Zo maak jij hem:

- 1 deel natuurazijn

- 3 delen water

- enkele druppeltjes essentiële olie

Voeg alle ingrediënten samen in een sprayfles en even schudden voor gebruik. Klaar! 

Deze fles bespaart je heel wat tijd, geld, ruimte in je kast, én je gezondheid (plus die van je dierbare huisgenootjes). Als dit geen win-win-win situatie is?! ^^

DIY reinigingsspray
Afvalvrij inkopen
basics

Om afvalvrij te gaan, begint alles met WEIGEREN wat je niet nodig hebt. Hierbij denken we in eerste instantie aan gratis pennen, brochures, reclame, ... maar ook verpakkingen zijn een grote bron van Single Use Items (items die slechts éénmalig gebruikt worden, om dan meteen in de vuilbak te belanden). Deze kunnen we heel eenvoudig vermijden door voorbereid aan onze inkopen te starten:

1. Maak voor je naar de winkel gaat steeds een lijstje met wat je allemaal nodig hebt. 

2. Bereid je voor met je lijstje, en neem 'verpakkingen' mee waarin je je aankopen kan bundelen en transporteren van in de winkel/markt tot bij jouw thuis. Dit zijn items die ik voornamelijk gebruik:

- Linnen tote bags

- glazen potten met deksel

- glazen flessen met dop

- wasnetjes

Maar je kan hier creatief in worden. Zo gebuikte ik ook al sjaals, kussenslopen en zelfs sokken. Als je maar zoveel mogelijk plastic (en andere) SUI's kan voorkomen.

 

Het zal je een hele boel geld en afval besparen, én het is een pak gezonder! Je koopt op deze manier nog zelden voorgemaakte voedingsmiddelen die vol bewaarmiddelen en suikers zitten, en voorkomt contaminatie van plastics in je eten. 

3. Zoek locale handelaars en boeren waar je met de fiets of te voet heen kan, en waar je je zakjes en potten kan bijvullen. Kijk vooral naar de versafdeling in de supermarkt, locale boerenmarkjes, of de marokaan achter de hoek om afvalvrij inkopen te doen. Wanneer ze bij het afrekenen een plastic zakje aanbieden, kan je deze weigeren, en erbij vertellen dat je probeert afvalvrij te gaan. Met wat geluk kan je anderen aan het kraam/kassa aansteken met je voorbeeld. 

4. Wees lief voor jezelf! Perfectionisme is niet nodig. Gewoon gezond enthousiasme en motivatie om te proberen tot hoe ver jij kan gaan. Lukt het? Geef jezelf een complimentje. Foutje? Geen probleem! Zie het als een kans om bij te leren, en geef jezelf nog steeds een complimentje omdat je lief bent gebleven voor jezelf. Angst om fouten te maken, woede bij f**ups, en alle vormen van negativiteit werken niet bepaald aanstekelijk. Als jij dit met plezier als experiment kan inzetten, is de kans veel groter dat je zal doorzetten en, wie weet, curiositeit zal aanwakkeren bij je omgeving om het ook eens te proberen. Op deze manier win je niet alleen zelf bij je zelfliefde, maar juist iedereen.

 

Onthoudt vooral: Be the change you wish to see in this world!   

Items waar ik mijn inkopen mee doe.

Hoe het uitpakken van mijn inkopen er uitziet.

DIY tandpoeder

Tandpasta. We gebruiken het iedere ochtend en avond, zonder echt

stil te staan bij de verpakking ervan. Dmeeste tandpasta's zijn nl verpakt in een plastic tube die niet gerecycleerd 

kan worden. 

 

Dit kunnen we eenvoudig vermijden door zelf onze tandpoeder te maken in een glazen bokaaltje. Eenvoudig, snel, goedkoop, effectief, en vooral afvalvrij en volledig met natuurlijke 

ingrediënten !

Doe gewon in een glazen potje:

- 1 el sodiumbicarbonaat

- 1 el groene klei

- 5 druppeltjes pepermuntolie

Schroef het dekseltje erop, schud even stevig door, en je tandpoeder is helemaal klaar voor gebruik! Gewoon je tandenborstel even nat maken, deppen in het tandpoeder, en poetsen maar! 

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© JUST.